OBSERVERA

Smedjan ligger numera i Trädgårdsföreningen i Linköping och ingår i Formgivarkollektivet "Sandbäcksgatan 2 A"

Besök gärna www.sandbacksgatan2a.se

Ny uppdatering är på gång.

Om Pablo von Eckardstein

Pablo von Eckardstein föddes i Stockholm 1957. Efter ett långt yrkesliv som diversearbetare, de senaste 17 åren inom Posten, bestämde han sig för att sadla om och påbörjade en konstsmides-utbildning på Smedja Volund i Skärhamn på Tjörn 2003. Ett års utbildning kröntes med arbetet på gesällprovet som granskades i Stockholm i september 2004.Gesällbrevet delades ut i april 2005 och en månad senare förärades han vid utdelningen av ”Årets Gesäll” i Östergötland ett hedersomnämnande av Östergötlands Hantverks-förening som ”Årets orginellaste gesäll”

Poserar i gesällarbetet vid Föreningen Företagarnas årsmöte i Linköping

Efter genomgången utbildning startade Pablo en egen konstsmedja- ”Smedja Järneken”. I samband med det fick Pablo kontakt med Göta Kanalbolaget som hyr ut de fastigheter som numer inhyser ”Smedja Järneken”. Smedjan är belägen alldeles invid Göta Kanal 5 km öster om Borensberg. Vägen mellan Linköping och Motala passerar strax utanför smedjan så det är lätt att hitta dit
Del av ”anläggningen” som består av smedja, galleri och kontor.
Om sitt arbete och sin stil säger Pablo att han försöker hitta en smäckrare och skirare form i materialet än vad som är vanligt i ”allmogesmide” Han inspireras mycket av den amerikanska smideskonsten samt av skulptörer som t.ex. Giacometti. ”Jag vill att man skall uppleva kontrasten mellan form och material.” säger Pablo om sitt smide. ”Dessutom vill jag att man skall kunna förnimma järnets smak och lukt och yta när man håller i mina grejor. Ja, man skall uppleva det med alla fem sinnena.” Själv kan han bli sittande med ett alster långa stunder och bara ”känna” det rent fysiskt och njuta av förmånen att få jobba med järnet. En annan inspirationskälla är hojbyggare som ofta är duktiga på design och form och har öga för unika lösningar.
”Nyfikna Hundar på Stubbe” 80 cm hög, utställd och såld på Östergötlands Länsmuseum
Hittills har Pablo deltagit i en samlingsutställning på Östergötlands Länsmuseum hösten 2005 och en utställning på Konsthantverkarna i Linköping: ”Svartkonst” tillsammans med samt deltagit två gånger i Åtvidabergs Konstrunda.
I aktion under Hantverksdagarna i Ljung
Om smedjan

Smedjan ligger vid Sörby Bro mellan Linköping och Borensberg. Det som nu fungerar som galleri var vid bygget av kanalen den ursprungliga smedjan byggd ca 1810 men nu renoverad. Den är i sig för liten för Järnekens verksamhet men vid speciella tillfällen såsom ”julmarknad” står Pablo där och smider spik, krokar eller andra mindre föremål. Huvudsmedjan ligger på andra sidan bron i det som en gång var brovaktarens lada. Här tronar en egenbyggd ässja i järn samt en Rikardsson fjäderhammare.


Interiör från smedjan
Om produktionen

Trots att smedjan ligger utmed ett turiststråk är det i huvudsak beställningsarbeten som Pablo utför. Han tillverkar allt från ölöppnare till stora järngrindar och räcken på beställning. Ofta har kunderna en vag idé om vad de vill ha och Pablo skissar och kommer med förslag utifrån miljö och byggnadsstil på byggnader i anslutning till det som skall tillverkas. Ibland har kunderna redan färdiga ritningar på arbetet. Oavsett vilket går det utmärkt att höra av sig till Smedja Järneken.


6 meter långt altanräcke
Utöver detta tillverkas även bruksföremål och skulpturala alster till försäljning och utställning i galleriet
Andra aktiviteter Pablo leder även kurser i smide i regi av ett studieförbund och då i huvudsak helgkurser.
Varför inte pröva på?
På planen utanför smedjan arrangeras också företagsaktiviteter. Ett exempel är smides-demonstration eller ”pröva-på”tillfällen åtföljda av grillfest utanför. Eller varför inte ge bort en heldag med smeden i 50-årspresent till exempel. Har ni egna förslag så tveka inte utan hör av er till Pablo så kan ni tillsammans utarbeta ett koncept. Vad ni än har för önskemål är ni alltid välkomna att titta in eller höra av er till Smedja Järneken

Huvudsida